GESCHIEDENIS

slag-om-grolle

De gracht rondom Groenlo heeft een roemruchte geschiedenis en is hierdoor deels rijksmonument. Met de hand wordt het verdedigingswerk rond de 13e eeuw uitgegraven om in de eeuwen daarna wereldberoemd te worden.

Grol, zoals Groenlo in die tijd is genaamd, is ook tijdens de 80-jarige oorlog een belangrijke vestingstad. Over en weer is de stad in handen van de Spanjaarden en de Hollanders. Vanuit heel Europa komen huurlingen in de 16e en 17e eeuw naar Groenlo om de stad te veroveren, met als bekendste wapenfeit de illustere ‘Slag om Grol’. De gracht speelt in die tijd een belangrijke rol in het afslaan van aanvallen. Hieraan heeft zij ook haar stervormige karakter te danken.

Tijdens het varen krijg je een unieke kijk op de gracht en de vestingwerken. Je begeeft je dus even letterlijk in de geschiedenis!

NATUUR

Groenlo heeft haar naam niet voor niets te danken aan de natuur. ‘Lo’ of ‘loo is de historische benaming voor ‘bos’. Groen bos dus. Daar is rondom de gracht nog veel van terug te zien. Prachtige bomen, zoals de karakteristieke beuk op de halve maan, wilg, moseik, moeraseik, watercypres, etc. Je zou bijna door de bomen… nou ja, je begrijpt wat we bedoelen.

Ook qua vogels is er veel te ontdekken. Veel eenden natuurlijk, maar ook heb je de kans om waterhoentjes te zien, of de meerkoet, de wilde eend, fuut, aalscholver, blauwe reiger en af en toe zelfs de wat meer zeldzame kuifeend.

a591bb649d78899b1c9a0353e8cc92c3